"Geeks on Wheels" on üritus, mille raames Microsofti Partnertudengid ja MUG.ee liikmed veerevad kohale Eesti erinevatesse koolidesse ning tutvustavad kõige uuemaid ja vingemaid tehnoloogiaid.

neljapäev, 13. märts 2014

Võru Kesklinna kool

Järjekordselt ärkasime hommikul varakult, et kõik oma asjad kokku pakkida ja järgmisesse kooli suunduda. Seekord ei pidanud me aga väga palju sõitma - vaid poole tunni pärast jõudsime Võru Kesklinna kooli, kus veetsime järgneva päeva.

Kooli jõudsime varem ning seega oli kogu meeskonnal piisavalt aega, et laborid üles seada ja seadmed valmis panna. Pärast väikest avakõnet jätkus kogu meeskonna päev nii nagu ka varasemalt. Kõik juba teadsid, mida nad teevad ning meeskonnatöö sujus hästi.

Kui üldiselt on laborite klassiruumid asunud lähestikku, siis seekord tuli programmeerimise laborisse saamiseks ette võtma 5 minutilise jalutuskäigu läbi koolihooneid ühendava tunneli.

Võru Kesklinna kool oli ka üks suurimaid koole, mida külastasime. Seal õppib kokku üle 400 õpilase, millest väga paljud külastasid ka meie üritust. Oli näha, et aula jäi meile kitsaks ning Xbox One´i järjekord ulatus aulast välja.

Meeskonna liikmetes ning ka lastes tekitas seekord eriti ärevust ERRi kaameramees, kes oli üritust jäädvustama tulnud. Laboritesse filmima minnes muutusid lapsed vaoshoitumateks ning kartsid küsimusi esitada. Õnneks ei peljanud nad kaamera ees oma vingeid tantsuliigutusi näitama.

Tuuri viimane päev läks üllatavalt kiiresti. Päeva lõpus tegime ka kokkuvõtted meeskonnaga. Väga hea oli kuulata meeskonnaliikmete emotsioone tuurist ning entusiasmi uuele tuuri suhtes.

See ei jäänud kindlasti nohikute viimaseks reisiks.
Kohtume juba järgmisel tuuril!

Riistvara laboris

Kuidas Mikk terve päev ringi käib

Teelel oli hääl ära ning suhtles terve päev kirjutamise teel

Lapsed intervjuud andmas

kolmapäev, 12. märts 2014

Suurepärane päev Haanjas

Täna hommikul saime kokku Tartu United Motorsis. Kodinad kokku pakitud, vurasime Haanja poole. Pärast sõitu, mida saatsid imeilus päikesetõus ja Lõuna-Eesti kuppelmaastikud, jõudsime Haanja Kooli, kus ootas meid soe vastuvõtt. Tegime enda tavapärase tutvustuse. Algul olid õpilased häbelikud, kuid hiljem läks Xbox One’i juures lausa trügimiseks – kõik soovisid tantsu lüüa. Nagu öeldakse: algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama.

Samal ajal lükati käima tavapärased laborid, mis möödusid meeldivas õhkkonnas – kuigi kohal olid ka Rõuge kooli õpilased, olid rühmade suurused parajad ja õhkkond oli mugav kõigile.
Programmeerimise laboris tuli Kethmarile ja Oliverile üllatuseks, et suur osa mõne klassi õpilastest on Kodu Game Lab’ga juba tutvust teinud. Lähenesime paindlikult ja nii sai välja hõigatud, et labor toimub võistluse vormis – võitis parim Koduga programmeeritud jalgpallimäng. Ka algul skeptilised 9. klassi õpilased sukeldusid Python’i programmeerimiskeele teeki turtle ning joonistasid usinalt erinevaid kujundeid ja maju, kusjuures tüdrukud tegid poistele programmeerimise alal silmad ette!

Uno ja Arnold suutsid tüdrukutele selgeks teha, et Windows’i tahvelarvutid võivad olla täiesti tõsised USB-pesaga töömasinad, millel kontoritarkvaraga mingit probleemi pole. Riistvara vastu tunti palju huvi ning protsessori ja mälualased teadmised said märgatavat täiendust. Põnevust pakkusid ka erinevad mobiilplatvormid ning nende erinevused.

Ka tarkvara labor oli parem, kui kunagi varem ning Jürgenil ja Toomasel õnnestus Exceli Power Query lisa abil taas õpilaste Facebooki andmetes tuhnides neid kohutada. Kahtlemata ei ole lastele hirmus enam Windows 8 ning on avastati selle võlud varasemate versioonide ees.

Demolauas katsetati seekord uusi meetmeid – koolinoortele anti võimalus telefoni kuju ja näitajaid tundes võita vahvaid auhindu. Androidi, Windows Phone’i jai iOS-i jooksutavad seadmed näpati kärmelt laualt ning suunduti saali erinevatesse nurkadesse nende funktsioonidega tutvust tegema.

Kooli juhtkond oli meeldivalt üllatunud ja suutis oma tänuavaldustega mõnel meeskonna liikmel suisa õnnepisarad silmi tuua. Võime ausalt öelda, et päev oli meeldiv ning kindlasti kasulik ka meile!

Päev edukalt lõpetatud ja noored koolibussile saadetud, pakiti asjad kottidesse ning seati sisse elamine vene keele ja loodusteaduste klassides. Paariks tunniks suundusime Võrru uhkeid autosid puhastama ning einestasime Mõisa Aidas. Õhtu alanud, sõideti koolimajja, kus nii mõnelegi nohikule avaldas enim muljet koridoris pesitsev lauatennise laud. Pallipõrkeid võis kuulda ka uue kalendripäeva alguses…

esmaspäev, 10. märts 2014

Iisaku Gümnaasium

Täna varahommikul suundusime vapralt Iisakusse. Juba pimedas alustasime sõitu ning nägime ilusat päikesetõusu.

Jõudsime sihtpunkti tund enne lavale astumist. Seekord olime esindatud vähendatud koosseisuga, sest üks peakorraldajatest, Teele, oli haigeks jäänud ning seetõttu sai ta liituda meiega taas alles järgmisel päeval. Kuna ka Madisel oli täna väga kiire tööpäev, siis meeskond oli vähenenud kümne liikmeni. Esimest korda oli seekord meiega kaasas ka kaks uut team'i liiget – Sirle ja Kristiina.

Iisaku kooli jõudes oli koheselt tunda sõbralikkust, mis kiirgas nii õpilastest kui ka kooli personalist. Kui kõik tuuriga seotud vidinad said üles seatud, alustasid meie toredad nohikud päevakavaga. Programmeerimise laboris tehti järjekordselt päevaga algust kasutades Kodu Game Lab'i. Oli näha, et lastele see tund väga meeldis. Seda kinnitab fakt, et mõned neist soovisid isegi tundide lõppedes arvutiklassis oma teadmisi antud programmi kohta arendada.

Riistvara labori eestvedajad – Arnold ja Uno – olid hämmingus sellest, kuidas 6. ja 7. klassi õpilased nii asjateadlikult oma kogemusi seoses arvutitega oskasid jagada. Juba sellises noores vanuses olid nii mõnedki neist kursis arvutite kokkupanekuga. Antud labori juhtide sõnul oli sama näha ka teiste klasside puhul, mispärast oli tundide rohke päev üdini positiivne.

Tarkvara asjatundjad näitasid lastele nii mõndagi. Palju olevat tekkinud vaidlusi teemal Windows 7 vs Windows 8, kuid nagu öeldakse – vaidluses selgub tõde. Päeva lõpus toimus ka viktoriin, kus esitati tarkvara teemalisi  küsimusi. Kuna vastajate hulgas esines suur konkurents, võis järeldada, et lapsi antud teema huvitas ning nii mõndagi tarka ka kõrva taha pandi.

Kokkuvõtvalt võib tõdeda, et Iisaku Gümnaasium oli üks tore ja sõbralik koht, kus lapsed olid motiveeritud ning soovisid saada osa kõigest sellest, mida pakkusime. Usume, et suutsime järjekordselt täita oma eesmärgi - tekitada lastes huvi IT ja tehnika vastu.

Autofänne leidub igalpool

Tarvara laboris

Tantsimine Xbox One´iga meeldib kõigile

Ka meeskond sai peale väsitavat päeva tantsima