"Geeks on Wheels" on üritus, mille raames Microsofti Partnertudengid ja MUG.ee liikmed veerevad kohale Eesti erinevatesse koolidesse ning tutvustavad kõige uuemaid ja vingemaid tehnoloogiaid.

reede, 7. märts 2014

Viljandi Kesklinna Kool

Alustasime Virtsust Viljandi poole liikumist kell 05.30. Läbisime nõutud kilomeetrid ning jõudsime Viljandisse. 
Ma ei ole isiklikult kunagi siin käinud, väga kena koht on. Koolimaja näeb uhke välja ning mõjub konkreetsena. Koolis on õpilasi omajagu, senise tuuri suurim kool õpilaste arvu ja kindlasti ka ruumide poolest.

Seadsime laborid valmis, tekitasime aulasse demolaudade ning Xbox One ja 360 rägastiku ning läksime fuajeesse õpilasi tervitama. Küll on neid palju! Meile anti lausa mikrofonid näppu, et tähtsad sõnakombinatsioonid ikka igaühe kõrvu jõuaksid. 

Tänase päeva tunniplaan on väga tihe, laboreid on tavapärasest rohkem. Esialgu tagasihoidlikena tundunud õpilased sagisid demoseadmeid näppima vaid pärast lühikest üleskutset, väga usinad! Lumiad leidsid endale "omaniku", Lenovo sai tunda kogenud näppude välgukiirust ning iPad puhkas pehmete käte vahel.
Viljandi Keskkooli õpilased ei vaja pikalt tagant utsitamist, piisas vaid Xbox One'i mängimise võimalusest kuuekesi ning koheselt olid kandidaadid olemas, mänguks Just Dance. Kui te arvate, et hommikune liigutamine ei tule õpilastel välja, siis te eksite rangelt. Tantsuruumi hõivasid painduvad kehad ning kiired liigutused.
Kooli personal tikkus pärast viivukest kõrvalt vaatamist ka omal ihul pakutavate mõnudega tutvumist. Etskae! Kooli direktor tantsujoonel, kummalgi pool julgustav õpilastest koosnev küljeluu. One'i juurde tekkis järjekord ning pea igaüks sooviv sõbranna/sõbrannadega pakutavat kehalise kasvatuse alternatiivi proovida. Ei piisanud ühest korrast, neid tuli enamgi.

Kui seni on nii Leisis kui ka Virtsus enda etteaste teinud ka kooli personal, siis Viljandi kehvem ei ole ning punt sai kokku aetud ja töökohustused hetkeks unustatud. Üheskoos sai vallutatud Gloria Glaynori I will survive. Tantsuliigutusi ette tantsiv figuur pakkus julgelt konkurentsi, kuid usume, et sai siiski tiimitööna alistatud.

Laborid on olnud rahvaarvu poolest suuremad ning pakkunud rohkem jooksmist. Tähelepanu vajab rohkem õpilasi ning ega õpetajadki ilma soovi jääda.

Veidi lähemalt laboritest:

*Programmeerimise laborit viivad läbi Kethmar ja Oliver, kes on valmistanud vastavalt vanuseastmele valmis järgnevatest elementidest koosneva kava: 
  • MS Kodu, mis võimaldab kasutajal koodirida kirjutamata luua lihtne mäng, kasutades programmeerimisele omaseid põhitõdesid. 
  • Programmeerimiskeel Python. Oliver ja Kethmar on valinud algajatele vägagi lihtsa ning arusaadava lähenemisviisi, kasutades järk-järgulist edasiliikumist. Üheskoos on pandud kokku koodijupp, mis lubab välja trükkida kasutaja nime ja miks mitte ka näiteks pärast arvude sisestamist mõne matemaatikaga seotud valemi (Virtsus oli selleks ringi pindalavalem, muide, mis see on?) 
  • Windows Phone App Studio, mis laseb kasutajal samuti koodirida kirjutamata valmis luua app, mis kohe ka funktsioneerima hakkab. Looja saab ise vastavalt oma eelistustele kokku "segada" appi, mis kuvab täpselt seda, mida soovitakse (a'la päevane ja/või nädalane toitumisplaan, ettevõtte põhiinformatsioon, newsfeed RSSina jne). Appi loomine on igaühele jõukohane ning soosib elavat fantaasia ja loovuse kasutamist. 
Tarkvaralaboris räägivad Jürgen ja Toomas lähemalt sellest, kuidas kasutada enda arvutit otstarbekamalt, võttes kasutusele erinevad kiirteed. Klaviatuur võib lausa arvutihiirt teatud juhtudel asendada, sest mugavust ja kiirust eelistavad kasutajad saavad otseteedega nii mõnedki klikid tegemata jätta. 
Lisaks on kutid leidnud nipi, millega õpilasi veidi hämmastada. Hakkas huvitama? Märguanneteks on Excel ning Internetis leiduv info kasutaja kohta. Õpilased ei oleks säärast võimalust ehk isegi mitte unes osanud näha. 

Riistvaralaboris peidavad end meeskonna eest Uno ja Arnold, kes oma mikrofiiberlappide keskel on otsustanud õpilastele näidata, millest see korralik laua all asetsev arvutikast siis ikkagi koosneb. Võetakse juppideks, vaadatakse lähemalt, nuusutatakse (kas keegi on hammustanud ka?) ning katsutakse omavahel sobitada. Iga õpilane saab lähemalt teada, mis on peidus arvuti sisemuses ning kui mittemidagiütlev on tegelikult arvutikasti välimine pool. Muidugi räägivad nad ka põhiterminitest ning nende tähendusest, sllest, kuidas sõpradele oma teadmistega mõningate arvutit puudutavate terminitega muljet avaldada. Kiire tunnikontroll: mida kujutab endast RAM? Kas see on end arvuti korpuse sees peitev Rahvuslik Avalik Meeskoor? 

Plaanis on veel Xboxi võistlus, mis algab Xbox One-st ning liigub edasi finaalini Xbox 360 peal. Tõotab tulle pingeline pärastlõuna!


Soovijad said uhke sõidukiga ka sõbrapildi teha

Oliver seletas õpilasele...midagi tähtsat, kindlasti

Tublimad said ka auhindu



Küsimustevoorus aktiivsed said ka premeeritud 

Viljandi Kesklinna Kooli direktor ja üks peakorraldaja Liis

Iga kooli personal (pildil Viljandi kooli direktor) on leidnud rakendust Xbox One'i tantsupalavikus

Siin me oleme!
Kogu kupatus piltide näol on omale kodu leidnud ka OneDrives. Link on leitav üsna pea blogist ja kindlasti ka Facebookist.

neljapäev, 6. märts 2014

Virtsu Koolis

Oleme jõudnud oma päeva alustada Virtsu Koolis. Hommik algas meil väga hästi, sest Uno oli enne teisi juba köögis askeldamas ning tunda võis hõrkude pannkookide lõhna. Super hommik vahvale meeskonnale. Geeksid ikka oskavad üllatada. Lisaks sellele, et nad on taibukad infotehnoloogias, on nad pädevad ka kulinaarias. Kes oleks osanud arvata, et neis võib peituda niivõrd palju häid omadusi?

Sissejuhatuseks veidi Virtsu Koolist.
Alates 1.09.2010 on kooli nimi VIRTSU KOOL.
Kool on 9-klassiline, lisaks töötab lasteaiarühm.
Koolil on kaks maja: peamajas toimub põhiline õppetöö, väikeses majas on puidutöö-, metallitöö– ja kodunduse klassid, väike saal, lasteaiarühm ja perearsti tööruumid. 
Põhitegevused nagu päeva alustamine, Xbox One'i ning Xbox 360 mängimine, õpetajatele demoseadmete tutvustamine ning muud jooksvad tegevused toimuvad kooli võimlas. Laborid on kooli peale ära jaotatud.
Lisaks õpetajatele ja õpilastele oleme Virtsus saanud unikaalse võimaluse aega pühendada ka ligikond 100-le ettevõtjale ja paarile vallavanemale, kes täna Virtsu Kooli koolituse raames kogunenud on. Geeksid saavad pooltunnikese raames tutvustada nutitelefone ning nende kasulikkust igapäevategevustes, kuidas nad tööd hõlbustavad ning aega kokku hoida aitavad.
Tegevustest meil puudust ei tule.

Esinemine ettevõtjatele läks hästi, aktiivsus on juba kaugelt märgata. Pakkusime välja variandi, et kuus vabatahtlikku tulevad ning panevad ennast proovile Xbox One'i katsetades. Loetud sekundite jooksul olid "ohvrid" olemas! Edasi liikusime võimlasse, kuhu enda peakorteri tekitanud olime. Rivistasime kuus tükki üles ning "I will survive" võttis võimust. Ei olnud vaja kaua oodata, kui tantsuliigutused võimust võtsid ning selgki ehk niiskeks sai. Vägev kogemus neile kindlasti, kõik osalejad olid aktiivsed ning võib mainida, et üllatasid ehk iseennastki. 




Kooli personal on meid hästi vastu võtnud 









Xbox One nakatab tantsupisikuga

Mõtleme nüüd hoolikalt, milline mäng võiks noortele pinget pakkuda
Riistvaralaborit veavad eest Uno ja Arnold

Riistvaralabori õpilased
Kethmar tutvustab progremise laboris Kodut





Tarkvaralaborisse on jõudnud I klassi mudilased. Jürgen hoos

Ettevõtjad Xbox One'i tantsulises haarangus
Demolauda uudistamas
Tavale kohaks leiab päeva lõpus aset ka Xboxi võistlus, mille pildimaterjal ka teile nähtavaks saavad.


Lühikokkuvõte Leisist

Kell on juba hiline ning geeksid on saabunud Virtsu, et järgmiseks täispikaks päevaks valmistuda.
Päev Leisis oli väga edukas, tagasiside mis me saime, oli positiivne ning õpilased said kogeda midagi uut. Suurem pildimaterjal üritusest ning ka mõned videoklipid on peatselt ka avalikkuse ette jõudmas.

Täname siinkohal kõiki, kes meie projektis Leisis kaasa lõid. Te olite suurepärane publik, toredad kuulajad ja osalejad ning aktiivsed võistlejad mängudes. Eriline tänu läheb kooli personalile, et nad meile oma õpilased loovutasid ning võtsid vaevaks kohale kutsuda ka Valjala ja Mustjala omad.

Aitäh, Leisi Keskkool!

Meie aga valmistume hoogsalt järgmiseks päevaks, et tarkuseterad ka Virtsus edasi anda.



kolmapäev, 5. märts 2014

Leisi Keskkoolis

Hommikune äratus sai täna olema kell 3.00, peab tõdema, et hommikumuusika oli valitud vägagi maitsekalt ning rütmika meloodiaga pigem ehmatas ka kõige unisemad püsti.
4.30-st saime liikvele varajases hommikupimeduses ning juba kella 7.10-st olimegi Saaremaal! Edasi täiskäik edasi Leisi Keskkooli, kus õpilased meie tulemist juba vaikselt ootasid.
Sättisime oma asjad kõik püsti ning melu võis alata, käib siiani ning ei lõppe enne pärastlõunat.

Vau, olen isiklikult vägagi vaimustatud siia kokku kutsutud ja kogutud õpilastest! Amazing! Väga entusiastlikud ja rõõmsad noored on siin.
Sellal, kui geeksid Xbox One'i soojendustantsu tegid, käisid sahinad ning julgemad haudusid, kas lüüa kaasa või mitte. Siis aga tegid etteaste kooli personali liikmed ning siis ei peljanud ka noored enda oskusi näidata.

Pidev sagimine demoseadmete juures andis kosutust tantsulistest etteastetest. Laborites proovivad noored aga oma teadmisi proovile panna riist-ja tarkvaras, samuti programmeerimises, katsudes kätt programmeerimiskeele Pythoniga ja mängude loomiseks mõeldud Koduga.

Geeksid on Leisi Keskkooli saabunud

Leisi Keskkooli direktor meid vastu võtmas

Leisi Keskkooli personal teeb hämmastava etteaste!


Auhinnad, mis tagasisidele vastanute vahel välja loositakse

Teele püüti kinni 

Sätime telefone tutvumiseks valmis 


Äge HTC!

"Ja siit leiad sa selle.."


Ja õpilasi oli enamgi veel!

Riistvaralaboris kannatlikult labori algust ootamas

Arnold valmistub laboriks

Seda kõike tundub ikka päris palju olevat!

Tarkvaralabori uudishimulikud

Programmeerimise labori neiud


Tutvume seadmetega





Õpetajad nutifonidega tutvumas


Programmeerimise laboris Pythoni ja Koduga tutvumas


Ka esimese klassi lapsed leidsid tee nutifonide juurde





Xbox One lööb laineid!


Ole olemas, varsti on tulemas lisa!